Ultimativni vodič kroz Web dizajn trendove 2016

07.10.2016.

Uncategorized

ellecta

Web dizajn je dinamičan i konstantno evoluira, a shodno tome mora biti prilagođen kako formi, tako i funkcionalnosti. Upravo zbog te promenljive prirode, pravi je izazov održati korak sa najnovijim trendovima. Od web dizajnera se očekuje da uvek budu u toku sa svim novinama iz oblasti dizajna. Jedno je sigurno- ukoliko želite da vaš sajt bude primećen, zastareli layout jednostavno nije opcija.

Zakoračite sa nama u svet web dizajna i upoznajte se sa nekim od najuticajnijih trendova ove godine.

 

Uspon ravnog i materijalnog dizajna

inspiration-flatdesign-app-8

Ravan dizajn (Flat design) dominira u oblasti digitalnih medija. Karakterišu ga minimalistički stil i jednostavnost, a njegova svrha je čista funkcionalnost, što znači da korisnicima omogućava da se fokusiraju na ono što je najvažnije – sadržaj. Dobro odrađen Flat dizajn može biti i te kako vizuelno privlačan. Međutim, ono što se može smatrati njegovim glavnim nedostatkom je nepostojanje 3D iluzija poput senki, tekstura i ostalih elemenata koji nekad mogu biti od velike koristi.

materialdesign_introduction

Materijalni dizajn (Material design), s druge strane, ide korak dalje, integrišući realne efekte poput svetla, senki i pokreta. Povrh toga, on stvara blagi 3D efekat u nekim delovima, posebno u oblasti menija za navigaciju.

Oba trenda potiču iz sektora mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti, i sigurni smo da će se o njima dosta pričati u narednom periodu.

 

Background & Full Screen Video

aquatilis-expedition-full-screen-video-background-1024x442

Zahvaljujući ubrzanim DSL konekcijama, ovaj trend po prvi put ima priliku da se realizuje na pravi način. Upotreba fullscreen videa u pozadini može biti od velike koristi kako bi se posetiocu sajta prenela jasna poruka, što je mnogo brže u odnosu na upotrebu tekstova i grafike. Ljudi su danas pretrpani informacijama i nemaju vremena za čitanje dugačkih tekstova, dok je video veoma dragoceno sredstvo, što nužno ne znači da treba da preterate njegovom upotrebom.

Ukoliko se odlučite za video u pozadini, trebalo bi da budete sigurni da je njegova brzina optimalna kako bi izbegli sporo učitavanja sajta.

 

Dominacija mobilnih aplikacija i društvenih mreža

percent-time-spent-on-mobile-apps-2016

Upotreba pametnih telefona i mobilnih uređaja je u neverovatnom porastu širom sveta. Dizajneri imaju zadatak da se dobro pripreme za ovaj trend, budući da osnovne aplikacije u svim oblastima primene moraju biti ne samo funkcionalne, već i dobrog izgleda jer vizuelni utisci se takođe računaju.

Trend mobilnih aplikacija se sigurno neće usporiti, a to dodatno utiče na vlasnike sajtova. Do sada je bilo važno imati dobro izrađen responsive sajt, ali ono što će korisnici ubuduće zahtevati su brže aplikacije, posebno prilagođene za pametne telefone.

 

Dizajn prilagođen brzini

6-web-design-trends-awwwards-image17

Responzivan dizajn (Responsive) omogućava optimalno korišćenje veb sajta na svim postojećim uređajima sa različitim rezolucijama ekrana. Danas se podrazumeva da korisnici ne pristupaju internetu samo preko desktopa, već i preko mobilnog telefona ili tableta. Ranije je bilo dovoljno samo obezbediti odgovarajuću responzivnost, međutim, današnji programeri uvek moraju razmišljati jedan korak unapred.

Važan aspekt prilikom korišćenja sadržaja putem mobilnog telefona je brzina sajta na pametnom uređaju. Mali broj programera optimizira brzinu za pregled sadržaja na malim ekranima, a to je upravo ono što se računa. “Mobilni na prvom mestu” – tajna je programera koji najpre dizajniraju mobilni pregled sajta koji se potom prilagođava brzini učitavanja. Jednom kada je mobilna verzija završena, pristupa se realizaciji desktop verzije.

 

Pronalaženje i integrisanje odgovarajuće tipografije

screenshot_20-1024x484

Tipografija je bila važna u 2015., a od ove godine tipografski privlačni sajtovi postali su imperativ. Tipografija je temelj svakog dobrog sajta koja istovremeno može imati i umetničku notu ukoliko se upotrebi na pravi način.

Dobra tipografija može da prenese poruku i da potpuno novi sjaj vašem brendu. Veliki broj logotipa poznatih brendova sastoji se isključivo od slova, što ih nije sprečilo da budu prepoznatljivi širom sveta. Setite se samo Coca-Cola logotipa i sve će vam biti jasno.

U sferi web dizajna, odabir dobre tipografije će postati sve važniji aspekt jer je upravo tipografija ta koja može učiniti web sajt veličanstvenim ili ga može u potpunosti uništiti.

 

Storytelling: Draft verzija sa karakterom

screenshot_26-1024x503

Posetioci sajtova postaju prezasićeni količinom sadržaja, ali veliki broj informacija je ujedno i pravi izazov ukoliko želite da imate dobro dizajniranu stranicu sa ličnim pečatom.

Prilikom prve posete, posetilac mora da zna suštinu vašeg sajta, kao i koju poruku vaš brend želi da prenese. Da bi ta poruka bila preneta na pravi način, korisnik mora uključiti svoju maštu. Vizuelni storytelling, odnosno pričanje priča kroz slike i animacije je posebno originalan, zabavan i efikasan način da navedete posetioce na interakciju.

Kako stvari stoje, u budućnosti će opstati jedino oni dizajneri koji uspeju da naprave sajt sa “karakterom”. Jedno je sigurno – ovaj novi trend će svakako doprineti željenom brendiranju klijenta.

 

Card Layout

screenshot_11-1024x481

Desktop dizajn kakav znamo verovatno neće još dugo postojati. Već sada smo svedoci prelaska na takozvani Card layout. Ovakav interfejs dizajn na bazi kartica je intuitivan, a pre svega praktičan, budući da se sadržaj deli u pojedinačne komponente.

Pojedinačni delovi su već dobro poznati korisnicima mobilnih uređaja jer ih skoro svi koristimo intuitivno. Ove opcije takođe će se manifestovati na desktop sajtovima, jer ovako podeljen u celine, sajt posetiocima nudi više informacija, mnogo jasnije nego ranije.

 

Savet za kraj

Dominantni trendovi ove sezone su doveli do toga da većina web sajtova izgleda uniformisano. Međutim, ne treba ih slepo pratiti jer morate biti sigurni šta je najbolje za vaše korisnike.

Analizom sopstvenog poslovanja i potreba ciljne grupe možete definisati sajt “po meri”. Što se izrade tiče, Ellecta Digital vam kao i uvek stoji na raspolaganju.

Comments are closed.