SnapChat: Aplikacija koja podiže komunikaciju na viši nivo

26.05.2016.

Uncategorized

Zorana Vojinović

Ukoliko je do sada niste koristili, sigurno ste čuli za nju! SnapChat aplikacija za mobilne telefone omogućava vam da na brz i zabavan način razmenjujete slike i video zapise sa prijateljima i porodicom. SnapChat je lansiran na tržište još 2011. godine ali tek sada uživa svoju najveću popularnost, posebno među mlađim korisnicima. Razlozi za to su upravo njegove specifične karakteristike.

Šta je SnapChat?

usar-snapchat-negocios

SnapChat omogućava korisnicima da dodaju natpise, crteže i filtere svojim fotografijama i video zapisima (poznate i kao “snaps”). Za razliku od drugih aplikacija za slanje poruka, SnapChat vam omogućava da pogledate video zapis u roku od najviše 10 sekundi, jer se potom “samouništava”, odnosno nestaje zauvek iz memorije telefona ne ostavljajući nikakve dokaze.

Zbog instant popularnosti SnapChat aplikacije, Facebook je navodno želeo da je kupi za 3 milijarde dolara. Međutim, jedan od osnivača je odbio ovu ponudu. Facebook kasnije lansira svoju aplikaciju (Slingshot) nalik Snapchat-u, ali bezuspešno.

Kako se koristi SnapChat?

FotorCreated

SnapChat se može preuzeti za Android i iOS uređaje, potpuno besplatno. Jednom kada ga instalirate, otvorite ga na svom telefonu. Imaćete mogućnost da se prijavite sa postojećim nalogom ili da napravite novi. Da biste kreirali besplatan nalog, neophodno je da unesete svoju email adresu, šifru i datum rođenja, nakon čega unosite i svoj Username. Putem SMS-a dobijate jedinstveni kod koji unosite u svoj telefon. Sledeći korak je dodavanje prijatelja koji već imaju SnapChat nalog, kao i pozivanje onih koji ga još uvek nemaju, a sa kojima biste voleti da komunicirate putem ove aplikacije.

SnapChat automatski aktivira vašu kameru što znači da ste istog trenutka spremni da “snepčetujete”! Za slanje slike kratko pritisnite krug koji se nalazi u dnu ektrana, dok je za slanje video zapisa neophodno da duže prisnete krug. Budući da video može trajati 10 sekundi, potrudite se da to vreme iskoristite na najkreativniji način dodavanjem natpisa, filtera i različitih efekata. Ukoliko želite da sačuvate Snap, potrebno je da kliknete na strelicu nadole u dnu ekrana pre nego što ga pošaljete. Za slanje, jednostavno pritisnite strelicu u dnu ekrana. Tada vam se otvara lista kontakata i svoju priču možete podeliti ne samo sa jednim, već sa više korisnika. Takođe imate mogućnost da vidite ko je otvorio i pogledao vaš Snap. Za video chat pritisnite ikonu video kamere. Ukoliko vaš kontakt ima instaliranu Chat 2.0 verziju, istog trenutka primiće obaveštenje o pozivu. Priče korisnika (User Stories), trenutno najpopularnija opcija SnapChat aplikacije, mogu biti u foto ili video formatu. Priče su dizajnirane tako da vaši prijatelji mogu da imaju uvid u vaše aktivnosti za poslednja 24 sata i tako zajedno sa vama proživljavaju vaš dan. SnapChat priče se mogu videti i premotavati u prediodu od 24 sata nakon čega nestaju.

Ko koristi SnapChat?

chartoftheday_4823_teenagers_favorite_social_networks_n (1)

Svako može da koristi SnapChat, iako je ova aplikacija prvenstveno usmerena ka tinejdžerima i odraslima, upravo zahvaljujući formi koja je pre svega trenutna i zabavna. Takođe, sve je više poznatih ličnosti koje koriste ovu platformu putem koje sa svojim pratiocima dele selfije, duhovite sadržaje kao i snimke iza scene. Na ovaj način njihovi obožavatelji imaju osećaj da su im bliže jer znaju gde su i šta rade u svakom trenutku. Ova aplikacija je takođe zauzela značajno mesto u svetu poslovanja. Mnoge kompanije i preduzetnici počeli su da je koriste kao glavnog pokretača prometa kroz spominjanje svojih brendova i proizvoda, pravljenje mini video tutorijala i interakcije sa korisnicima.

SnapChat brojke

SnapChat trenutno ima više od 100 miliona korisnika u svetu koji u proseku provedu u 25-30 minuta dnevno na ovoj aplikaciji. Kompanija sada broji više od 10 milijardi pregleda video zapisa na različitim mobilnim uređajima. Sudeći po istraživanju domaćih stručnjaka, ova originalna aplikacija teži da preuzme i srpsko tržište u narednih 6 meseci i time zameni Twitter čija je popularnost u vidnom opadanju. Dok čekamo da se to dogodi, pogledajte kakva je situacija u Sjedinjenim Američkim Državama:

– 71 % SnapChat korisnika su mlađi od 34 godina

– 70 % SnapChat korisnika su pripadnice ženskog pola

– 45 % SnapChat korisnika je starosti između 18-24

Snapchat-stats

Vrlo zanimljiv podatak nam dolazi iz Irske koja je u samom vrhu po upotrebi SnapChat aplikacije, na osnovu procenta odraslih korisnika. Takođe, više od 25 % korisnika pametnih telefona u Velikoj Britaniji je na SnapChat-u, dok u Norveškoj ova brojka ide i do 50%.

Pogledajte i ovu zanimljivu statistiku:

– Više od 400 miliona SnapChat priča nastane u jednom danu stvoreni po danu

– Trebalo bi vam 10 godina da pregledate sve fotografije koje su se razmenile na SnapChat-u u poslednjih sat vremena

– Više od 20.000 fotografija razmeni se svake sekunde

Nova verzija – bolja interakcija

Kako navodi izvršni direktor Ivan Špigl, SnapChat će u novoj Chat 0.2 verziji omogućavati korisnicima da šalju slike, video zapise, GIFove i stikere i samim tim težiti da postane najrealniji vid komunikacije preko interneta. Cilj ove aplikacije je da u što većoj meri omogući interakciju koja podseća na komunikaciju uživo. Nasuprot drugim društvenim mržama kao što su Facebook Messenger, Whatsapp i Twitter, Chat 2.0 nam omogućava veoma fleksibilnu, brzu i interaktivnu komunikaciju koja je u znatnoj meri dinamičnija. Takođe, unapređena verzija će imati više od 200 stikera koji će obogatiti međusobnu interakciju. Tokom razgovora korisnici će istovremeno moći da koriste kameru i time uživo vrše razmenu sadržaja. Slanje većeg broja slika će takođe biti dostupno, uz tekst, crtež ili filter. U zavisnosti od situacije u kojoj se nalaze, korisnici nove verzije će moći da se prebacuju sa video zapisa na audio, pa na tekst ili crtež, pa ponovo na audio ili video zapis.

U svetu gde sve što kažemo ili uradimo ostaje zauvek sačuvano i u svakom trenutku se može pretražiti, SnapChat nam dozvoljava da budemo ekspresivniji i stvarniji, a sve to znajući da su ti razgovori prolazni. Ova aplikacija predstavlja novi pravac digitalne komunikacije u formi brze i privremene razmene poruka koja nam pruža osećaj povezanosti sa prijateljima – u realnom vremenu.

Comments are closed.