Instagram u Srbiji – Svi smo tu!

23.01.2017.

Uncategorized

ellecta

Iz meseca u mesec broj Instagram korisnika munjevito raste i slobodno možemo reći da ova mreža trenutno doživljava svoj treći talas masovne ekspanzije.

Globalni Rast

Prvi se desio 2010. godine kada je Instagram i nastao. Iako je aplikacija tada bila potpuno nepoznata većini , zanimljiv je podatak da je samo mesec dana od lansiranja ukupan broj registrovanih korisnika iznosio 1.000.000. Facebook, kao jedna od najposećenijih društvenih mreža, u to vreme takođe beleži impozantan rast, pa je sve više korisnika istovremeno posedovalo naloge na obe mreže. Drugi talas ekspanzije desio se 2012. godine, sredinom koje dolazimo do cifre od neverovatnih 80 miliona korisnika, kada aplikacija ujedno postaje dostupna i za Android operativni sistem. U trećem talasu se nalazimo upravo sada, jer je prema zvaničnoj statistici ukupan broj  dostigao vrtoglavu cifru od čak 150 miliona aktivnih korisnika svakog meseca. Da li ste znali da se svakoga dana na ovoj mreži nađe čak 55 miliona novih fotografija i da je do sada ukupno postavljeno 16 milijardi istih? Impresivno, zar ne?

Korisnici Instagrama u Srbiji

U trećem kvartalu 2015. broj otvorenih naloga na Instagramu  u našoj zemlji iznosio je oko 360.000, dok je ta cifra danas praktično utrostručena i iznosi 1.200.000. Većinu korisnika čine pripadnice lepšeg pola (čak 650.000) dok je muškaraca na ovoj mreži za 90.000 manje – 560.000.

Infografik - Instagram u Srbiji

Posmatrano sa stanovišta starosnih kategorija  zaključujemo da 70% korisnika ove društvene mreže ima između 18 i 34 godine. Takođe, u istoj starosnoj kategoriji, devojke su nešto zastupljenije u odnosu na pripadnike jačeg pola.

Instagram - raspodela prema godinama

Kada govorimo o geolokaciji, Instagram je trenutno najpopularniji među Beograđanima jer 40% korisnika ove društvene mreže u Srbiji  živi upravo u Beogradu. Novosađana ima ukupno 95.000 a odmah iza njih nalaze se Nišlije kojih na ovoj mreži ima ukupno 65.000.

Instagram - raspodela po gradovima

Samo oko 200.000 Instagram korisnika u Srbiji pristupa svojoj aplikaciji preko iOS uređaja, dok je velika većina ipak ljubitelj Android platforme.

Business Profili

Prema istraživanju koje je Instagram nedavno sproveo, navodi se da 60% korisnika ove mreže o određenom brendu saznaje upravo na Instagramu. Na svetskom nivou, polovina brendova ima svoj Instagram profil i procenjuje se da će procenat poslovnih profila u 2017. porasti na 70%. 90 od 100 najboljih svetskih brendova poseduje svoj Instagram profil što je jasan pokazatelj da je Instagram postao moćno sredstvo za predstavljanje brenda ciljnoj grupi, kao i za prodaju proizvoda i usluga.

Ukoliko još uvek niste sigurni na koje biste načine mogli da predstavite svoj brend na Instagramu, mi smo tu da Vam u tome pomognemo.

 

Comments are closed.